Всесвітній день води 2024

Що таке Всесвітній день води?

Щороку Всесвітній день води (22 березня) привертає увагу та надихає на дії для подолання кризи у сфері водопостачання та санітарії. Цей тематичний день було започатковано Організацією Об’єднаних Націй. Він координується міжвідомчим механізмом «ООН- вода» та ведеться одним або декількома членами та партнерами «ООН- вода» із відповідними повноваженнями. Тема запропонована «ООН- вода » заздалегідь узгоджується зі щорічною публікацією Звіту ООН про розвиток водних ресурсів у світі. Звіт про розвиток водних ресурсів у світі, опублікована ЮНЕСКО від імені ООН- Водні ресурси, а її створення координується Програмою ЮНЕСКО з оцінки водних ресурсів світу.

У 2024 році тема Всесвітнього дня води «Використання води заради миру», а назва Звіту про розвиток водних ресурсів у світі «Використання води для миру та процвітання». Кампанія Всесвітнього дня води проходить від гаслом «Вода заради миру».

Пояснення теми Всесвітнього дня води 2024

Вода може стати інструментом зміцнення миру або причиною для розпалення конфлікту. Коли води не вистачає або вона забруднена, коли люди мають нерівний або зовсім відсутній доступ до ресурсу, може зрости градус напруги у відносинах між громадами та країнами. Понад 3 мільярди людей у всьому світі залежать від води, яка перетинає національні кордони. Однак із 153 країн, які мають спільні річки, озера та водоносні горизонти зі своїми сусідами, лише 24 країни повідомляють про наявність угод про співпрацю на транскордонних водах. Оскільки вплив зміни клімату зростає, існує нагальна потреба об’єднатися навколо захисту та збереження нашого найціннішого ресурсу на національному та міжнародному рівнях. Із зростанням населення вода ставатиме все більш важливим фактором у боротьбі з бідністю та погіршенням стану/умов навколишнього середовища. Співпраця у сфері водних ресурсів сприяє зміцненню життєво важливої стійкості до екстремальних погодних явищ і допомогає населенню пом’якшувати наслідки зміни клімату та адаптуватися до них.

Громадське здоров’я та процвітання, продовольча та енергетична системи, економічна продуктивність та екологічна цілісність– усе це залежить від добре функціонуючого та справедливо керованого водного циклу. Відсутність дискримінації та рівність у забезпеченні доступу до води та санітарії можуть мати позитивний ефект для суспільства. Мирна співпраця щодо водних ресурсів може перетворитися в мирну співпрацю в усіх секторах. За умови співпраці з метою збалансування права людини та потреби кожного у водних ресурсах , вода може стати стабілізуючою силою та каталізатором сталого розвитку. Останнім часом спостерігалося набагато більше випадків співпраці, ніж конфліктів через водні ресурси, але попереду ще багато роботи у цьому напрямку. Ми повинні діяти, усвідомлюючи, що вода – це не лише ресурс, який потрібно використовувати та конкурувати за нього, це також невід’ємне право людини у кожному аспекті життя. На місцевому та національному рівнях різні водокористувачі, зокрема підприємства водопостачання та санітарно-технічного обслуговування енергетичні, харчові та промислові підприємства, повинні співпрацювати за допомогою інтегрованого підходу до управління водними ресурсами та сприяти циркулярній економіці, яка забезпечує права людей. На рівні басейнів країни повинні бути розроблені угоди та створені установи для мирного управління водними ресурсами, які перетинають міжнародні кордони. Співпраця на транскордонних водах має важливе значення для миру та процвітання. Уряди повинні двосторонньо співпрацювати на регіональному чи глобальному рівнях, наприклад, підписуючи Конвенцію ООН з водних ресурсів і Конвенцію про право несудноплавних видів використання міжнародних водотоків, а також впроваджуючи їх.

Версія для друку Опубліковано: 22 Березня 2024