Нарада-семінар з питань проведення сніголавинних та селестокових спостережень

📌23-27 вересня 2024 проведена нарада-семінар керівників та спеціалістів гідрометеорологічних організацій ДСНС України з питань проведення сніголавинних та селестокових спостережень, обстежень і робіт в Українських Карпатах, впровадження нових підходів до прогнозування та забезпечення споживачів.
🔎Нарада-семінар відбулась в селищі Ясіня, Рахівського району Закарпатської області. У нараді взяли участь керівники та спеціалісти Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України, Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, Карпатського гідрометеорологічної обсерваторії Львівського регіонального центру з гідрометеорології, Закарпатського, Івано-Франківського та Чернівецького обласних центрів з гідрометеорології, представники Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.
💼На нараді-семінарі виступили голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук та начальник Рахівської групи Павло Молдавчук зі вступним словом. Надалі було розглянуто виконання Рекомендацій попередньої наради, аналіз роботи сніголавинних станцій Пожежевська та Плай в період сніголавинного сезону 2023-2024, особливості сходження снігових лавин високогір’я Івано-Франківської та Закарпатської областей, результати впровадження та практичного застосування сніголавинними станціями Плай та Пожежевська оновлених методів прогнозування лавин свіжого, хуртовинного та мокрого снігу, про підготовку до роботи сніголавинних станцій у осінньо-зимовий період 2024-2025 рр.
🏔️Також було розглянуто питання важливості відкриття сніголавинної станції на горі Драгобрат, яку учасники наради-семінару відвідали з метою оцінки орієнтовного місця сніголавинної станції та можливостей прогнозування сніголавинної небезпеки в прилеглій місцевості. Другим важливим напрямком наради-семінару був розгляд матеріально-технічного забезпечення для проведення обстежень селевих потоків, ключові фактори селеформування та наповнення даними електронної карти селевих осередків в Українських Карпатах.
📢Своє відображення при проведенні наради мало запровадження нових підходів до прогнозування та забезпечення споживачів інформацією про сніголавинну та селестокову небезпеку. Ці питання жваво обговорювались на зустрічі з керівництвом територіальної громади селища Ясіня та представниками Рахівської гірськопошукової рятувальної групи ГУ ДСНС у Закарпатській області. Обговорено зміни до механізму проведення та виявлення осередків селевих утворень в Українських Карпатах. Учасники наради-семінару також відвідали витік річки Чорна Тиса та зустріли чарівні осінні квіти.

Версія для друку Опубліковано: 30 Вересня 2024