Щорічна конференція Європейської Метеорологічної Спілки

Вперше представники України мали можливість долучитися до 25-ї щорічної конференції Європейської Метеорологічної Спілки (ЄМС/EMS), яка цього року проходила в Барселоні. Це стало можливим завдяки підтримки колег з Фінського метеорологічного інституту в рамках проекту FMI-UHMC 🇫🇮🇺🇦

Керівник проекту від УкрГМЦ Олег Скоропад виступив із презентацією досягнень та викликів проекту між УкрГМЦ та ФМІ, продемонстрував європейській спільноті руйнівні наслідки російської агресії для метеорологічної діяльності в Україні, представив наступні кроки проекту та перспективи розвитку.
В свою чергу, начальниця відділу взаємодії із ЗМІ Наталія Птуха, була додатково запрошена на щорічну пленарну сесію та комунікаційний тренінг для представників національних гідрометеорологічних служб в рамках ЄМС.
Комунікаційний тренінг надав учасникам можливість обговорити останні світові ініціативи та досвід взаємодії із громадскістю та медіа. Основні презентації були на такі теми, як висвітлення для населення метеорологічної інформації та попереджень про екстремальну погоду, використання інструментів ШІ для взаємодії із суспільством та боротьбою з дезінформацією у метеорологічній та кліматичній сферах, майбутні можливості використання супутникової інформації.
Також представники УкрГМЦ відвідали сесії в програмах виступів яких підіймали питання про організацію спостережень для окремих галузей економіки та важливість пошуку нових параметрів необхідних для більш глибокого вивчення змін клімату, відбувся обмін думками щодо практики проведення метеорологічних спостережень.
Було розглянуто аспекти освіти та навчання в галузі атмосферних наук: починаючи зі шкільного рівня та важливість ролі та місця метеорології, кліматології та суміжних наук у національних навчальних програмах.
Були охоплені теми телевізійних прогнозів погоди, включаючи відеоролики; питання ЗМІ та зміни клімату; використання соціальних мереж для передачі інформації про погоду та клімат; способи представлення гідрометеорологічної та кліматологічної інформації у привабливий спосіб для ЗМІ та широкої громадськості; ефективна комунікація науки, наукових ідей і концепцій.
ЄМС - чудова платформа не тільки для отримання доступу до нових технологій та методів, але й можливість встановити прямі зв'язки із представниками світових національних гідрометеорологічних спільнот. В конференції брали участь понад 500 учасників із різних країн світу.

Делегація з України обговорила можливі сфери співпраці із представниками із Швейцарії, Німеччини, Австрії, Норвегії, Нідерландів, США та ряду інших країн та організації.
З керівниками Європейської Метеорологічної Спілки були обговорені питання щодо можливості вступу України до цієї впливової галузевої організації.

Версія для друку Опубліковано: 11 Вересня 2024