Концентрація діоксиду азоту в місті Києві

Вчора Українським гідрометеорологічним центром було опубліковано саме ❗️ПРОГНОЗ гранично допустимих значень, а не його фактичне перевищення.
Згідно з даними мережі постів для спостереженням за забрудненням повітря Українського гідрометеорологічного центру, які розташовані на різних стаціонарних ділянках, місцями у Києві справді зафіксована дещо вища концентрація NO2. 

Також варто прояснити, що забруднення повітря – точкове явище. У місцях великого скупчення автотранспорту, справді може фіксуватися підвищена концентрація шкідливих домішок. В даному випадку такі значення показав пост на вул. Скляренка. Практично весь минулий тиждень у нас фіксувались дещо високі значення концентрацій діоксиду азоту. І тому вчора було опубліковано лише ІНФОРМАЦІЮ-АНАЛІЗ ситуації та РЕКОМЕНДАЦІЇ.

Діоксид азоту (NO2) – це парниковий газ, який потрапляє в атмосферу шляхом спалювання продуктів викопного палива (бензин, вугілля і тп.). Він має властивість накопичуватися в місцях великого скупчення автотранспорту або біля заводів. Київ – перевантажений автівками мегаполіс з великою кількістю світлофорів та дорожніми заторами, а забруднення повітря – точкове явище. В даному випадку дещо завищені значення показав пост спостережень на вул. Скляренка. Практично весь минулий тиждень у нас фіксувались високі (але не граничні) значення концентрацій діоксиду азоту за якими ми раніше складали повідомлення-попередження.

Гранично допустимим концентраціями (ГДК) є показники безпечного рівня вмісту шкідливих речовин у довкіллі (в атмосфері), максимальна кількість шкідливої речовини в одиниці об'єму або маси у водному, повітряному чи ґрунтовому середовищах, що майже не впливає на здоров'я людини.

Суха спекотна погода антициклонального характеру, що спостерігається вже деякий час (тривалий період), однозначно не може сприяти очищенню приземного шару атмосфери. Це, плюс слабкий вітер змінних напрямків - завжди сприяють накопиченню домішок в приземному шарі повітря в теплий період під час антициклонального характеру погоди.
Нагадаємо, що гранично допустима концентрація - це показники безпечного рівня шкідливих речовин у навколишньому середовищі, які не впливають на здоров'я людини

Версія для друку Опубліковано: 02 Липня 2024