Триває фінсько-український проєкт по модернізації гідрометеорологічної мережі в Україні

Триває фінсько-український проєкт FMI-UHMC по модернізації гідрометеорологічної мережі в Україні, який спрямований на часткову автоматизацію моніторингу погоди на території України з метою підвищення якості прогнозування і попередження небезпечних метеорологічних явищ.

Протягом лютого-березня спеціалісти Українського гідрометеорологічного центру та гідрометеорологічних організацій України відвідали Фінляндську Республіку, м. Гельсінкі, Фінський метеорологічний інститут.

Група синоптиків проходила навчання та тренінги з використанням програмного забезпечення SmartMet, що найближчим часом почне працювати в УкрГМЦ в тестовому режимі. За допомогою цієї програми ми зможемо вийти на новий рівень прогнозування та забезпечення громадян якісною погодною інформацією.

Група технічних спеціалістів проходила навчання з встановлення, монтування та налаштування автоматичних метеорологічних станцій (AWS) на заводі VAISALA. Оскільки в Україні такого рівня навчання та тренінги ніхто не проводить, ці знання будуть дуже необхідними при модернізації метеорологічної мережі України. Обслуговування сенсорів та контроль роботи станції також важлива складова, яку обговорювали з колегами з ФМІ, які завжди з радістю діляться з нами своїм досвідом.

Ми безмежно вдячні уряду Фінляндії та колегам з Фінського метеорологічного інституту, що в такий важкий для України час ми продовжуємо співпрацювати, розвивати, вдосконалювати та модернізувати гідрометеорологічну мережу України.

Версія для друку Опубліковано: 26 Березня 2024